
EMDR, "Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlemleme"nin kısaltmasıdır ve psikoloji tedavi yöntemlerine nöroloji dünyasından gelmiş bir tedavi yöntemidir. EMDR temel olarak travmalarda kullanılır, ancak anı girdilerinin olduğu birçok durumda uygulanabilir. EMDR uygulaması, psikoterapistin danışanın durumunu değerlendirdikten sonra duruma göre uygulanır. EMDR'ın temel mekanizması, beynin temel bölgelerini aktive etmekle ilgilidir.
Bireyin günlük hayatında tanık olduğu veya yaşadığı görüntüler, gözümüzün beynimizin görme bölgesinden sorumlu olan oksipital lob bölgesine gönderir. Kişinin işleyemediği veya aşamadığı anılar veya travmalar ise oksipital lob ile anılardan duygulardan sorumlu olan limbik sistemimiz arasında etkileşim oluşturur. Bu durumda, beynimizin temel düşünce süreçlerini yöneten frontal lobumuzun aktivitesi düşer. İşte bu noktada EMDR cihazı kullanıldığında, frontal lobun aktifleştirilmesi sağlanarak çeşitli işlemlerle kişinin olumsuz travmatik etkileri bulunan anıları yeniden işlenir ve kişinin bu anılardan artık etkilenmemesi amaçlanır.
EMDR Tedavisi ile İlgili Yanlış Bilinen Bilgiler:
EMDR tedavisi ile ilgili karıştırılan bir diğer nokta, EMDR tedavisinin hipnozla karıştırılması ve anıların silindiği yanılgısıdır. EMDR tedavisi, hipnozdan tamamen farklı bir yöntemdir. Anılar silinmez, bunun yerine bu anıların kişideki travmatik etkileri yok edilmeye çalışılır.