
Depresyon, kişinin en az iki hafta olmak üzere yaşamış olduğu hemen her şeye karşı ilgi kaybı ve çökkün duygu durumunun eşlik ettigi bir durum olarak tanımlanabilir. Depresyonda olan kişi, günün büyük bölümünde üzüntülü, çaresiz ve hayattan kopmuş hissedebilir, çünkü kişi içinde bulunduğu durum itibariyle eskiden zevk aldığı pek çok şeyden zevk alamaz ve hayatı daha anlamsız görmeye başlar. Bütün bu durumlar, kişinin iş hayatından sosyal yaşamına kadar bütün hayat kalitesini düşürerek kişilerle olan ilişkilerini de etkileyebilir. Bununla birlikte, eşlik eden çökkün duygu durumu ve düşüncelerle birlikte kişide bazı belirtiler de görülür. Bu belirtiler arasında kişinin uyku süresinin azalması veya artması, iştah düzeyinin artması ya da azalması, hareketsizliğe rağmen yorgunluk, değersizlik duyguları, odaklanamama, hareketlerde yavaşlama ya da hızlanma, ölümle ilgili düşünceler çeşitli belirtiler arasındadır.
Bu belirtilerin dışında, depresyon döneminde olan birisi bir başkasını cezalandırmak için veya yaşamış olduğu yoğun depresif duyguları daha fazla kaldıramayacağını düşündüğü için intihar etmeyi düşünebilir ve girişimde bulunabilir. Böyle bir durumda kişiye engel olunarak profesyonel destek alınması sağlanmalıdır.
Depresyon tedavisinde kullanılan yöntemler:
-Psikoterapi: Bilişsel davranışçı terapi, depresyonun tedavisinde sıkça kullanılan terapi yöntemlerinden biridir. Terapi sürecinde, olumsuz düşünce kalıplarını değiştirmeye ve daha sağlıklı düşünce ve davranışlar geliştirmek hedeflenerek terapi süreci yürütülür.
-İlaç Tedavisi: Depresyonun şiddetli veya tedaviye dirençli olduğu durumlarda antidepresan ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar, beynin kimyasal dengesini düzenlemeye yardımcı olur.
-Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları, depresyonun yönetimine yardımcı olur. Düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek, yeterince uyku almak ve stresten kaçınmak, depresyon tedavisinde önemlidir.
#kayseripsikolog
kayseri psikolog